Omgaan met emotie, crisis en tegenslag – 6 tips

Coaching bij Emoties Tegenslag Crisis

 Misschien ben je je baan kwijt. Misschien loopt het niet (meer) zo lekker in je relatie. Misschien ben je boos omdat een ander niet werkelijk luistert. Of bang en depressief door ziekte of ongeluk. Het zijn situaties waarbij emoties komen kijken. Die emoties vertroebelen je zicht op de werkelijkheid; ze kunnen je volledig in beslag nemen. Hoe ga je daarmee om?

Er gebeurt je iets naars. Het overkomt je. Je lijkt er niets aan te kunnen doen. Je hebt er geen invloed op. Tenminste….
Waar je wél invloed op hebt, is hoe je reageert op wat je overkomt. Hoe? Hier volgen zes tips.

Punt 1. Veroordeel jezelf niet!

Emoties zijn normaal. Je bent een mens en wordt soms geraakt door het leven. Dat hoort erbij. Gun jezelf tijd en ruimte om de emotie er te laten zijn, zonder erin te verzuipen en zonder je erin onder te dompelen. Wees aardig voor jezelf.

Emoties worden vaak ervaren als een teken van zwakte. Dat komt omdat we niet geleerd hebben ermee om te gaan. Sitl zijn, flink zijn en niet huilen, dat kennen we. Maar vechten tegen je emoties, of ze onderdukken, kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Ze kunnen een eigen leven gaan leiden, en op onverwachte momenten de kop opsteken. Misschien ken je die momenten dat je heftig reageert op iets heel kleins. Maar het kan ook zijn dat ze helemaal uit je bewustzijn verdwijnen en zich vastzetten in je lichaam; als ziekte of kwaal, waarvan je tegen die tijd de oorsprong niet meer kent…

Punt 2. Oefen in mindfulness

Je hebt de emotie, maar je bent je emotie niet. Wees mindful en bewust. Kijk naar jezelf, kijk naar je tranen, je angst, je boosheid. Kijk met afstand en maak het niet erger dan het is. Wees in het hier en nu.

Je vereenzelvigen met de emotie, is het voeden van de emotie. Je maakt het erger, en geeft het meer energie dan nodig is. Daardoor kan het vuurtje niet uitbranden; het grijpt om zich heen. Aanwijzingen dat je je aan het vereenzelvigen bent zijn gedachten als: “dat heb ik weer / waarom ik altijd / zie je wel, het heeft ook geen zin / had ik nou maar”.

Punt 3. Neem verantwoordelijkheid (en word geen slachtoffer)

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je werkelijkheid neemt zoals die is. Dat kan van alles betekenen, afhankelijk van je situatie: misschien is het zaak je verlies te aanvaarden, je schuld te erkennen, je stem te laten horen, of je grens aan te geven. Dat voelt niet altijd prettig, maar het maakt je wel sterker, wijzer en zelfverzekerder. Je zult merken dat het niet het einde van de wereld betekent.

De ander beschuldigen, de zaak op zijn beloop laten, klagen, duiken, ontkennen… het zijn allemaal manieren om niet te hoeven voelen. Het zijn manieren om de emotie niet te laten doordringen. Het geeft je misschien een gevoel van macht en controle, maar dat is maar schijn. Het zijn acties die voortkomen uit machteloosheid. En machteloosheid is een prachtig middel om je gevangen te houden in de emotie (of je die nu voelt of niet!).

Punt 4. Luister naar jezelf

Als je je emoties niet veroordeelt, niet probeert weg te stoppen, en je voedt en cultiveert ze ook niet, dan kun je nieuwsgierig worden. Wat heeft de emotie je te vertellen? Onder gevoelens van depressie zit vaak een niet erkend verdriet, of een gebrek aan zingeving. Gevoelens van onzekerheid maken je misschien duidelijk dat je de wereld om je heen teveel probeert te controleren. Gevoelens van schaamte verhullen misschien een gebrek aan daadkracht, of een nagelaten actie. Contact maken met die gevoelens en emoties kan je helpen tot inzicht te komen. Als je werkelijk naar je emoties durft te luisteren, vertellen ze jou wat je nodig hebt en wat je behoeften zijn. En dat inzicht kan je helpen naar groei, ontwikkeling en verandering.

Punt 5. Geef betekenis

Dit is onze gouden tip, maar wel de lastigste. Het gaat over zingeving. Van alles wat je overkomt, valt wat te leren. In Cruijffiaans: elk nadeel heb ze voordeel. Geen enkele situatie is alleen maar slecht. Wat is de reden dat je voor de derde keer door een partner bent verlaten? Watvoor kans geeft het dat je nu die baan niet meer hebt? Betekenis geven is jezelf in je kracht zetten. Je gaat zien waar de ruimte zit, de groei, de ontwikkeling. Je zet jezelf in beweging.

Een moeilijke: Zelfs het overlijden van een dierbare naaste hoeft niet alleen maar slecht te zijn. Het is verdrietig en zwaar, zeker, maar op termijn kun je misschien voelen dat de ander ruimte maakt, of misschien ga je de persoon in een ander licht bezien, of misschien krijg je nu de gelegenheid het zelf te doen… Het getuigt juist van kracht en eerbied voor de overledene als je het zo óók kunt zien.

Punt 6. Zorg voor steun

Doe het niet alleen! Deel je verhaal met een ander of anderen. Vraag ze naar je te luisteren en open en benieuwd te zijn. Ze hoeven het niet voor je op te lossen. Sterker nog, het is beter als ze niet niet met goed bedoelde adviezen komen, maar gewoon naar je luisteren en er “alleen maar voor je zijn”. Werkelijke steun betekent dat de ander jou kan laten zijn wie je bent, mét je emotie.

Steun kan ook betekenen dat je contact zoekt met een professional die thuis is in de wereld van emoties. Belangrijk is dan dat hij (m/v) aanwezig kan zijn bij jou. Daarvoor is het nodig dat hij ook zelf weet met zijn eigen emoties om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *